Navigácia

Výber jazyka

Obsah

Šport

Futbal
Športové dianie v obci Biely Kostol sa točí prevažne okolo futbalu. K dispozícií má obec kvalitné ihrisko vybavené sociálnym zariadením a šatňami.

Futbal

Názov klubu:   Futbalový klub Biely Kostol 

fbk

 

 

 

 

IČO: 30997925

Číslo bankového účtu: 0045551113/0900

Poštová adresa: Vysoká ul. 6937

Email: fkbielykostol@gmail.com

WEB:   https://fkbk.webnode.sk

 

1. Predseda: Ing. Ján Tižinák (kontakt: 0911/668132 )  

2. Tajomník: Martin Čmehýl (kontakt: 0918/517141 )

3. ISSF manažér: Ing. Marián Samák (kontakt: 0911/886648 )

4. Členovia výboru: Dobrovodský Drahomír, Dobrovodský Jozef,  Lehota Pavol,  Gažovič Tomáš,   

 

Naši mladí futbalisti, prípravka U- 11 FK Biely Kostol, sa 24.11.2022 zúčastnili na vyprevádzaní hráčov MFK Zemplín Michalovce proti FC Spartak Trnava. Ďakujeme chlapcom a organizátorom za reprezentáciu.
 
futbal
 
futbal1

Okienko do futbalového klubu Biely Kostol

Futbal je ako život. Každý deň, každý týždeň nás obohacuje o neopakovateľné zážitky, prináša nám potešenie, radosť, smútok i sklamanie. Futbalový fenomén, najkrajšia hra hier má mimoriadnu magickú silu. Hrá sa po celom svete a do futbalovej lopty kopú štvorroční  chlapci i sedemdesiatroční kmeti. Má obdivovateľov vo všetkých spoločenských sférach, bez rozdielu vzdelania, spoločenského postavenia, náboženského vyznania či politickej orientácie. Je to spoločenská záležitosť a ľudia prichádzajú na futbal, lebo ho majú radi a je súčasťou ich života.

Aj v Bielom Kostole má futbal svoju tradíciu. Len škoda, že sa nezachovala nejaká kronika jeho začiatku. Nevieme presný dátum založenia klubu, ale podľa žijúcich pamätníkov to bolo okolo roku 1946. Vtedy začala prvá generácia futbalistov hrávať zápasy. Nedá sa vymenovať všetkých aktérov, pretože to by bol veľký zoznam, ale pre predstavu spomenieme aspoň niektorých. V tých začiatkoch to boli bratia Ján a Vinco Rajnákoví, Š.Adámek , V.Černý, Gál, Ulehla, .... Futbal sa na našej dedine udomácnil a potom nasledovalo rad ďalších generácií výborných futbalistov. Či už to bola generácia ako Karol Hornáček, J.Domorák, V.Pavlík, J.“Bonco“ Domorák, J.a M.Mihálik, ....., alebo potom nasledujúca Oto a Ivan Klokneroví, F.Jedinák, J.Skácel, F.Srnčík, Š.Dobrovodský, V.Danišovič. O futbal sa v začiatkoch dlhú dobu staral a mal ho pod palcom Jozef Jakabovič, potom sa vystriedalo viacero predsedov klubu, či už to bol V.Pavlík, L.Horáček, P.Dzurek, V.Danišovič, J.Pastva.

Futbalové ihrisko tiež niekoľko krát menilo svoje miesto. Bolo na „širáku“ to je miesto kde teraz stojí Obecný úrad, či obchod COOP Jednota. Ale hrávalo sa aj na ihrisku, ktoré bolo na terajšej Poľovníckej ulici od obchodu p.Železníka smerom ku kostolu. Až nakoniec, okolo roku 1956, sa presťahovalo na terajšie miesto. Bol dovezený nákladný železničný vagón, ktorý slúžil ako šatňa pre domácich, hostí i rozhodcov. Takéto „šatne“ boli vo viacerých dedinách, ale u nás hádam vydržal najdlhšie. Futbalisti sa chodili po zápase umývať do neďalekej tabačiarne, alebo do najbližších rodinných domov. Zlepšenia podmienok sme sa dočkali až keď nás v roku 1977 pod patronát zobrali Pozemné stavby Trnava.  Tie dodali na ihrisko tri unimo bunky, ktoré slúžili ako šatne. Do vagóna sa dotiahla voda a bola z neho umyváreň. To už bol pri kormidle futbalu P.Dzurek a za pozemné stavby to bol ing. Meluš a p.Žolnay. To už tam boli hráči, J.Pastva, Jozef a Ján Semankonvci, Š.Pajunk, Ľ.Adámek, J.Trník, Š.Danišovič, M.Hrubý, M.Štefanička, J.Skýpala, J.Krist, J.Dobrovodský. Z trnavského Spartaku „B“ nás posilnili I.Stacho ml., Smieško a terajší podpredseda TTSK A.Hambálek. Pod PS Trnava sme boli až do roku 1991, kedy sme sa zaregistrovali ako Futbalový klub Biely Kostol, ktorý názov nesieme až do dnes.

V roku 1995 sa pod predsedníckym vedením J.Pastvu začala v areáli ihriska výstavba šatní. Stavbu kabín zastrešoval OÚ B.Kostol, ale veľa brigádnických hodín odpracovali aj futbalisti a fanúšikovia nášho klubu. V polovici roku 1996 prevzal futbalový klub nový výbor pod vedením Mgr. M.Hrubého a tajomníkom a srdcom klubu sa stal Ľ.Adámek. Do klubu prišiel aj nový sponzor – firma KOVO domáceho podnikateľa S.Schiffera. Za jeho výraznej podpory sa dokončila stavba kabín. Kabíny potom prešli ešte niekoľkými úpravami ako, vytvorenie štvrtej kabíny, dorobenie zastrešených tribúniek pred kabínami a prístrešok pred bufetom. Aby sa zlepšil trávnik, dal vyvŕtať studňu na polievanie. Zariadenie do studne a na polievanie nám zabezpečil ďalší sponzor – firma Domáce potreby J.Hudec. Za pomoci týchto sponzorov sa zlepšila aj finančná situácia klubu, ktorý na tom nebol práve najlepšie. Hrozilo vypadnutie mužstva do najnižšej  súťaže, ale nakoniec sme sa zachránili. Káder v ktorom ešte zostali hráči z predošlej partie Jaro a Drahoš Dobrovodský, Krajčovič, Šurkala sa postupne stabilizoval. Pribudli ďalší mladí hráči - Andrej Novák, Braňo Dzurek, Boris Rusov, Ľuboš Klokner, Martin Čmehýl, na ktorých sa dalo stavať. Po doplnený kádra Ľubom Bartošom, Romanom Košťálom a dorastencami Martinom Zvolenským a Patrikom Vagom sa začala hra zlepšovať. Pod taktovkou trénera Petra Dubca sa chlapci zlepšovali od zápasu k zápasu. V ročníku 2000/2001 sme opäť postúpili do Okresných majstrovstiev, kde sme vydržali až do roku 2006.

Máme aj mládežnícke mužstvá, ktorým sa tiež darí tak striedavo – raz hore, raz dole. V súčasnej pretechnizovanej dobe je veľký problém prilákať chlapcov do mužstiev žiakov a dorastu. Aj oblastný futbalový zväz sa borí s týmto problémom, pretože taká situácia je aj v ďalších dedinách. Zlučovali sa mužstvá zo susedných dedín, čo zase nebolo v poriadku z normami SFZ, tak sa to zase zrušilo. Minulý rok sme mali aj my spojené družstvá s Ružindolom. Dorast hrával u nás a žiaci a prípravka v Ružindole. Výsledky dorastu neboli dobré, ale je lepšie keď sa chlapci venujú športu a majú pohybovú aktivitu. Výsledky sa potom dostavia, ako sa hovorí, nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa. V tomto ročníku sa veľmi dobre darilo našim mužom, ktorí v konečnej tabuľke Oblastnej súťaže „A“ skončili na peknom druhom mieste. Chlapci vytvorili veľmi dobrú partiu pod vedením trénera J.Nováka a vedúceho mužstva T.Gažoviča  mali aj dobré výsledky a postup do vyššej súťaže unikol len o vlások. Káder tvoria brankári Šiška a Hanzel, hráči Ľ.a A.Adámkovci, L.a M.Jurinovci, Dobrovodský, Kobza, Lehotský, Podstrelený, Čmehýl, Samák, Pösinger, Laczo, Paríšek, Hoblík, Hudec. Od zimy posilnil defenzívu brankár Šiška a hneď sa aj dobre uviedol, keď sme jedenásť zápasov po sebe neprehrali a z toho v deviatich sme nedostali ani gól. Dúfajme že takto sa nám bude dariť aj v novom ročníku.

Ešte raz sa vrátim k areálu ihriska. OÚ B.Kostol na čele so starostom JUDr. J.Adámkom zabezpečil vybudovanie prístavby novej zasadacej miestnosti, tým bolo možné urobiť aj kultúrnejšiu šatňu pre rozhodcov. Dal obložiť šatne dreveným obkladom, čím sa skultúrnilo prostredie. Bez finančnej pomoci  obecného úradu by sme chod nášho klubu neutiahli, pretože zabezpečuje pokrytie nákladov na všetky energie a prispieva aj na chod klubu. Ďalej sú naplánované práce na oprave strechy kabín a dokončenie oplotenia areálu, kde chceme pomôcť OÚ aj my formou brigádnických prác. Oplotenie musíme urobiť, pretože niektorí psíčkari si to mýlia z voľnou plochou na venčenie psa. A niektorí mladí si to mýlia s piknikovým parkom. Nie je neobvyklé nájsť na striedačkách po nočných návštevách kopu odpadu. 

Okrem športových aktivít sa futbalisti venujú aj kultúrnym akciám v obci . Tento rok vo februári organizovali už 18. ročník tradičného Plesu športovcov. Je to akcia, ktorá má veľmi dobrú odozvu aj v okolí. Aj bývalí futbalisti „starí páni“ majú svoje aktivity. Okrem toho že hrávajú zápasy so svojimi rovesníkmi, zorganizovali už druhý ročník súťaže vo varení gulášu „Bielokostolský kotlík“, súťaže pre deti pri príležitosti MDD a v zime robia aj domáce zabíjačky.

A touto cestou by som chcel požiadať ľudí, ktorí majú záujem pomôcť futbalu, či už pri niektorom mužstve, či ako usporiadateľ, alebo ako funkcionár majú u nás dvere otvorené.

brehyfkbk team12stari panittepliceukončenie

FK BK 2017/2018